Gdzie zjeść w Watykanie – najlepsze miejsca

, Tagi , , ,

Państwo Watykańskie, czyli Stato della Città del Vatticano to miasto-państwo znajdujące się na terytorium Rzymu we Włoszech. Pod względem ludności i powierzchni (0,44 km²) jest ono najmniejszym państwem na świecie, chociaż jego wpływ na świat jest ogromny – to tutaj mieści się siedziba władz Kościoła Katolickiego. Plac św. Piotra z Bazyliką św. Piotra to swoisty symbol Watykanu, jak i całej religii katolickiej. Nic więc dziwnego, że Stato della Città del Vatticano jest jednym z najczęściej odwiedzanych państw na świecie. Otoczony murem Watykan przyciąga turystów z całego świata. Jednak jeśli poszukujemy rozkoszy podniebienia, warto na chwilę opuścić granice Stolicy Apostolskiej i zanurzyć się w rzymskie uliczki.

Słodka przerwa, czyli najstarsza lodziarnia we Włoszech

Lodziarnia Gelateria Fassi znajduje się przy Via Principe Eugenio 65 w Palazzo del Freddo (Pałac Zimna). Jest najstarszą lodziarnią we Włoszech, założoną w 1880 roku. Wystrój restauracji nawiązuje do końca XIX wieku. Jest nawet specjalne miejsce, w którym można obejrzeć stare maszyny do produkowania lodów. Ponoć sam Mussolini przychodził do Gelateria Fassi, uznając lodziarnię za najlepszą w całych Włoszech.

Smakosze z pewnością nie będą zawiedzeni małym wyborem lodów, gdyż restauracja oferuje aż 20 smaków. Gdy któregoś zabraknie, momentalnie jest donoszony świeży zapas. Nie musimy się więc obawiać, że nasz upatrzony przysmak zniknie nam sprzed nosa. Dla chętnych gratis dodawana jest bita śmietana. Prócz lodów można tutaj dostać także świetną włoską kawę.

Trzy gwiazdki Michelina na talerzu – restauracja La Pergola

Restauracja La Pergola znajduje się na liście 100 najlepszych restauracji na świecie według Elite Traveler. Lokalizacja na najwyższym piętrze Cavalieri Waldorf przy Via Cadlolo 101 sprawia, że wszystkie stoliki mają zapewniony panoramiczny widok na Rzym. Zwłaszcza wieczorem warto wybrać się tutaj na kolację, aby rozkoszować się romantyczną aurą Wiecznego Miasta.

La Pergola słynie ze swoich trzech gwiazdek Michelina, co odczujemy już w momencie przekroczenia progu restauracji. Królewski wystrój od razu przyciąga wzrok, pozwalając poczuć się jak gość w arystokratycznym pałacu. Do tego dochodzi elitarna obsługa, przez większość czasu dyskretna i niezauważalna, lecz zjawiająca się zawsze na czas, aby zagwarantować niezapomniane wrażenia z posiłku.

Sama kuchnia to niezwykłe doznanie wizualne oraz smakowane, gdyż dbałość o detale jest w La Pergola widoczna na każdym kroku. Specjalnością lokalu jest menu degustacyjne, składające się z dziesięciu dań oraz specjalności szefa kuchni. Na taką ucztę warto przeznaczyć kilka godzin, aby w pełni delektować się wysublimowanymi smakami. W restauracji można spróbować także kuchni nowoczesnej np. kalmarów z limonką, jak i bardziej włoskich dań np. wszelkiego rodzaju makaronów. Do najsłynniejszych dań restauracji La Pergola należy tatar, pieczone w oleju krewetki i polędwica jagnięca. Do tego otrzymujemy niezwykle bogaty wybór win (lokal dysponuje około 60 000 butelek tego trunku), wody oraz włoskich serów, które dopełnią każde danie. Dla chętnych pozostaje otwarty dział deserów, gdzie można znaleźć między innymi różne warianty lukrecji na słodko.

Warto dodać, że restauracja La Pergola zapewnia swoim gościom windę, klimatyzację, udogodnienia dla niepełnosprawnych, pomieszczenia dla niepalących, możliwość zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu oraz parking.

Kreatywna i zaskakująca restauracja II Pagliaccio

Restauracja II Pagliaccio ulokowana jest przy via dei Banchi Vecchi 129/a i posiada dwie gwiazdki Michelina. Sam lokal słynie ze swojego współczesnego eleganckiego wystroju, zapewniającego poczucie intymności. Znajduje się tutaj zaledwie 12 stolików, więc warto dokonać rezerwacji ze znacznym wyprzedzeniem. Profesjonalna obsługa będzie nam towarzyszyć od pierwszej sekundy aż do ostatniej, niezauważalnie dbając o każdy detal i nasze samopoczucie.

II Pagliaccio to przede wszystkim kreatywność, którą czuć na każdym kroku. Możemy się o tym przekonać, zamawiając specjalność lokalu, menu degustacyjne. Można wybrać wariant z dziesięcioma, ośmioma, sześcioma lub czterema daniami – w zależności od apetytu. Do wszystkich wariantów menu degustacyjnego dołączona jest lista wykwintnych składników, które znajdziemy na talerzu. Wśród nich można znaleźć między innymi jesiotra, czy też pierś z gołębia.

Nie zabraknie też inspiracji azjatycką i włoską kuchnią. Wśród prezentowanych dań posmakować można np. makarono wypełnionego anchois w bulionie ostrygowym. Do tego otrzymujemy szeroki wybór win, piw, a także oryginalne menu wody mineralnej, której zaspokoi każde pragnienie. W razie problemów z decyzją zawsze można liczyć na pomoc obsługi, w tym wykwalifikowanego sommeliera. Pomoc może być potrzebna, gdyż wielokrotnie nagradzana lista win II Pagliaccio obejmuje 1300 różnych marek, serwowanych w eleganckiej oprawie.

Smakosze słodkości z pewnością nie zawiodą się znakomitym menu deserów. Jednym z popisowych dań na słodko jest waniliowa szarlotka, dla której warto znaleźć nieco miejsca po pysznym obiedzie lub kolacji. Restauracja II Pagliaccio zapewnia swoim gościom także dania wegetariańskie, stoliki dla niepalących oraz klimatyzacje w całym lokalu.

Nowoczesne Włochy na talerzu w restauracji La Terrazza

Restauracja La Terrazza słynie ze swojego nowoczesnego podejścia do kuchni włoskiej – ta innowacyjność zapewniła im jedną gwiazdką Michelina. Przekraczając próg owego lokalu przy via Ludovisi 49, należy zachować otwarty umysł na nowe doświadczenia smakowe i wizualne – restauracja oferuje swoim gościom szklaną ścianę, przez którą możemy spoglądać na Wieczne Miasto. Jest to możliwe dzięki ulokowaniu samej restauracji na najwyższym piętrze Hotelu Eden. Zwłaszcza nocą Rzym wygląda wspaniale i ciężko oderwać od niego spojrzenie, co będziemy musieli w końcu zrobić, ponieważ dania zachwycają równie mocno, co widoki. Kotlety jagnięce, filet z ryby, carpaccio z wołowiny i kwiaty nadziewane ricottą to tylko nieliczne możliwości z bogatego menu La Terrazza.

Można również wybrać się w niezapomnianą podróż kulinarną po specjalnym menu degustacyjnym dostępnym w kilku wariantach. W zależności od posiadanego przez nas czasu może to być przygoda o ośmiu daniach lub nieco krótsza wyprawa, obejmująca sześć pozycji. Najdroższym wariantem jest menu degustacyjne Harmony, w którym znajdziemy między innymi przegrzebki z Chardonnay, ravioli z langustynkami z Sauvignon i duszoną wołowiną z Barolo. Bezpłatne przekąski i kanapki z pewnością pozwolą nam podjąć właściwą decyzję co do niezapomnianego obiadu, czy romantycznej kolacji. Bogata karta win sprawi, że każdy smakosz znajdzie tutaj coś dla siebie.

Warto wspomnieć też o profesjonalnej obsłudze towarzyszącej nam na każdym kroku w restauracji La Terrazza. Wystarczy się obrócić, żeby zwrócić na siebie uwagę zawsze uśmiechniętego kelnera. Obsługa zmieni zastawę w mgnieniu oka, przygotowuje stół na kolejne dnia, natomiast sommelier z zawodową wprawą pomoże w doborze wina na każdym etapie kulinarnej podróży, dzięki czemu wyborny smak potraw zawsze będzie idealnie sparowany z aromatem wina. Dodatkowo restauracja La Terrazza oferuje swoim gościom windę, klimatyzacje w całym lokalu, stoliki przeznaczone dla niepalących oraz dania wegetariańskie.

Poprzedni

TOP 10 najpiękniejszych plaż na Sardynii

Jak dojechać z Bergamo do Val di Sole

Następny

Dodaj komentarz