Kuchnia Kalabrii – co skosztować i przywieźć do kraju?

, Redaktor: Redakcja (Korektor: Michał Jakoniuk) Tagi , , , , , , , ,

Wśród wielu aspektów, które skłaniają do odwiedzenia magicznej Kalabrii na wakacje prócz urokliwych krajobrazów, wydarzeń kulturalnych i ciekawych historycznie miejsc jest tradycyjna lokalna kuchnia. Kalabria słynie jako kraina smaków, które daleko wykraczają poza słynne kalabryjskie chili, będąc również rajem dla podniebienia od przystawek po desery.

Kempingi Włochy
Kempingi Włochy
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Kalabryjskie tradycje kulinarne

Typowe produkty kalabryjskie to niesamowity koszyk różnorodności wyłaniający się ze wspaniałej historii regionu. Co więcej, wszystkie oryginalne produkty są chronione przez nazwy IGP i DOP znajdując swoje miejsce w wielu tradycyjnych przepisach kulinarnych. Oznaczenia te wskazują na powiązania żywności z danym terenem geograficznym w co najmniej jednej fazie produkcji.

Krótko mówiąc, kuchnia ta łączy typowe produkty południowych Włoch, ze znaczną różnorodnością typowych potraw i oryginalnych specjałów gastronomicznych. Dzieje się tak również dzięki doskonałości kulinarnej, która zakorzeniła się w tej części Włoch pod wpływem różnych kultur i populacji, które zamieszkiwały ją na przestrzeni wieków. W rzeczywistości typowa kuchnia kalabryjska szczyci się tradycją potraw, które nie mają sobie równych.

Co warto przywieźć do domu z wakacji w Kalabrii?

Do kultowych produktów należy między innymi wino, które osiągnęło poziom doskonałości jakościowej. Wina kalabryjskie to prawdziwe odkrycie od tych delikatnych po te bardziej wyraziste. Region ten szczyci się bogatą historią i tradycją, zajmując piętnaste miejsce w rankingu upraw winorośli we Włoszech. Produkowane w Kalabrii wina sięgają czasów starożytnej Grecji.

Bardzo ważną cechą morfologiczną tych terenów, która niewątpliwie wpływa na jakość produkowanych win, jest położenie. Winnice znajdują się zaledwie kilka kilometrów od plaży i gór z niektórymi obszarami o prawie alpejskim klimacie kontynentalnym i rzadkimi równinami, które są w stanie wpłynąć na ich autentyczny smak.

Najlepiej znanym winem z Kalabrii DOC jest Ciro, czyli legendarne wino pijane przez sportowców przed igrzyskami olimpijskimi. Równie popularne są Bivongi, Greco di Bianco, Terre di Cosenza i wiele innych. Z drugiej strony wina z oznaczeniem IGT to chociażby Arghilla, Costa Viola, Palizzi, czy Val di Neto.

Sery z Kalabrii

Kalabria to również kraina wyśmienitych serów. Od świeżych po dojrzewające i częściowo dojrzewające, które są przetwarzane zgodnie ze starymi technikami rzemieślniczymi. Jednymi z najpopularniejszych serów są m.in. pecorino crotonese, caprino della limina i różne odmiany wędzonej ricotty. Jednym z takich produktów jest też ser caciocavallo – to jeden z produktów oryginalnych we Włoszech, sygnowany nazwą DOP. Jego produkcja rozpoczyna się ze świeżego krowiego mleka aż do osiągnięcia pysznego dojrzewającego sera, jednocześnie jednego z najstarszych rodzajów twarogów w południowych Włoszech, mającego swoje początki na wiele stuleci p.n.e.

Mięso

Typowe wędliny kalabryjskiej tradycji, wyrabiane są ręcznie z wysokiej jakości wieprzowiny. Ubój w tym regionie obejmuje wędliny objęte znakiem ChNP. Jednym z najbardziej charakterystycznych wyrobów masarskich jest nduja, czyli rodzaj mięsnego smarowidła z salami tworzonego w miejscowości Spilinga niedaleko Tropei. Wszystkie wędliny produkowane są bowiem wyłącznie ze świń hodowanych w Kalabrii i tylko takie wyroby mają możliwość oznaczenia ich jako oryginalne. Najpopularniejsze rodzaje wędlin to spianata, soppressata, salsiccia, pancetta, capocollo, guanciale i rzadkie buccularu.

Kalabryjskie chili

Kalabryjskie chili to natomiast najpopularniejsze przyprawy z południowych Włoszech. Uznawane były od wieków jako czerwone złoto. W zależności od regionu chili nazywane jest cancarillo, pipazzu, pipi vruscente, a także diavulillo. Ostra papryczka odgrywa ważną rolę w tradycyjnej gastronomii, a związane z nią receptury są coraz bardziej rozpoznawane poza regionem. Używana jest w kiełbasach i wędlinach, w sosach do makaronów, pizzy, a nawet bruschetcie.

Przysmaki z Crotone

Podstawowym produktem z prowincji Crotone, znanym również jako ”kawior ubogich” lub rosamarina jest kalabryjska sardela. Jej przygotowanie oparte jest na sosie z białych, bardzo drobnych sardeli i słodkiej lub ostrej papryki mielonej na proszek z dodatkiem soli i nasion kopru włoskiego.

Wszystkie dania bazują jednak na jednym głównym składniku, cenionym w świecie gastronomii, a mianowicie oliwie z oliwek wysokiej jakości. Chodzi tu jedynie o oliwki wysokiej jakości rosnące w gajach znajdujących się na nieskażonych terenach wiejskich w południowych Włoszech, gdzie wyjątkowo łagodny klimat, żyzna gleba oraz tradycyjna i naturalna uprawa dają cenne owoce.

Kalabria – typowe dania i przekąski warte skosztowania

Ze względu na różnorodność lokalną określonych miast i regionów samej Kalabrii, w zależności od miejsca kuchnia kalabryjska może się nieco różnić. Typowe przepisy natomiast obejmują bardzo obszerne receptury, jak makaron ‘ncasciata doprawiany sosem mięsnym, jajkiem na twardo, salami, serem caciocavallo i smażonym bakłażanem.

Malloreddus lub gnocchi lub gnocchetti makaron sardi, makaron włoski z wyspy Sardynia. Kuchnia włoska, makaron sardyński, styl rustykalny
Malloreddus lub gnocchi lub gnocchetti makaron sardi, makaron włoski z wyspy Sardynia. Kuchnia włoska, makaron sardyński, styl rustykalny, licencja: shutterstock/By UliAb

Warto też spróbować morzello będącego typowym daniem na bazie cielęciny. Uważane jest ono jednocześnie za kulinarny symbol gminy Catanzaro będącej częścią Katanii. Oryginalnymi składnikami tego dania są głównie cielęce podroby, przyprawy i zioła. Potrawę serwuje się gotową na talerzu lub bardziej tradycyjnie w okrągłym chlebie.

Typowym daniem prowincji Cosenza w Kalabrii jest cucca oparta na gotowanej pszenicy oraz mięsie kozim i wieprzowym. Tradycyjnie przygotowywany jest w gminach pasma Presilano. Przygotowywanie potrawy trwa około 3 dni i przebiega przez kilka faz. Do jej przyrządzenia używany jest tradycyjny pojemnik z terakoty, który nosi nazwę tiniellu. Równie nietuzinkowe są powszechnie przygotowywane placki wieprzowe – frittole. Powstają one w wyniku smażenia małych kawałków mięsa, które osiadają na dnie garnka i są powszechnie nazywane curcuci.

Nie można jednak zapomnieć, że Włosi uwielbiają makarony, a w regionie Kalabrii z pewnością nie brakuje ich różnorodności. Najczęściej jada się gnocchetti, strozzapreti i strangugghi doprawiane różnego rodzaju sosami o zdecydowanych smakach i przygotowywanych z typowych produktów. Wśród klasycznych dań  nie można przegapić parmigiany przygotowywanej ze smażonych bakłażanów, szynki, mozzarelli i sosu. Klasyczna wersja proponowana jest jako uniwersalna potrawa, która może służyć jako samodzielne danie lub dodatek. Wspominając o dodatkach nie można pominąć także purpetti, czyli klopsików przyrządzanych w dwóch wersjach. Pierwszej mięsnej z wieprzowiny i chili oraz drugiej warzywnej.

Desery i słodycze w Kalabrii

Desery wytwarzane w Kalabrii są przygotowywane nadal ręcznie z prostych i naturalnych składników, według starych, tradycyjnych receptur. Poszukując oryginalnych słodkich smaków, nie sposób pominąć herbatników przygotowywanych z suszonych bakalii, takich jak figi, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i skórka pomarańczowa.

Mostaccioli with dark and white chocolate, typical Neapolitan Christmas sweets
Mostaccioli with dark and white chocolate, typical Neapolitan Christmas sweets, licencja: shutterstock/By VisualArtDesign

Przechadzając się ulicami kalabryjskich miast, często można napotkać sprzedawane na straganach podłużnie ułożone kawałki ciasta. To kolejny z włoskich deserów zwany mostaccioli. Ten twardy biszkopt z mąki, miodu i moszczu winnego przygotowywany jest w różnych kształtach i ozdabiany kolorową folią. Mostaccioli pochodzi z Sorino, ale obecnie produkuje się go w całym regionie. Ma on bez wątpienia swój wkład w reprezentowanie Kalabrii na świecie.

Trufla z Pizzo to o wiele bogatszy deser składający się z mieszanki lodów o smaku orzecha laskowego. Formuje się ją ręcznie, a do środka wkłada rozpuszczoną gorzką czekoladę, a także posypuje gorzkim kakao.

Wybierasz się do Kalabrii? Tutaj przeczytasz co warto zwiedzić

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl

Poprzedni

Jezioro Como – 10 najlepszych gospodarstw agroturystycznych

Gondole w Wenecji, ceny – wszystko co powinieneś wiedzieć o wynajęciu gondoli

Następny

Dodaj komentarz