Włoskie miasto Neapol, to nie tylko piękno przyrody, ciekawa architektura, czy niepowtarzalny klimat. To także miejsce na świecie, które cechuje się niezwykle atrakcyjną, włoską kuchnią, która jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Neapolu. Czego warto spróbować wybierając się do znanego, włoskiego miasta. Jakich specjałów kulinarnych nie można przegapić? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Sprawdź nasz kulinarny przewodnik po Neapolu! 

Kempingi Włochy
Kempingi Włochy
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Neapolitańska pizza

Neapol, i jego neapolitańska pizza, to duet doskonały. Uznaje się, że Pizzeria Gino Sorbillo działająca na terenie Neapolu serwuje najlepszą pizzę w mieście. Co więcej, wielu smakoszy odwiedzając to miejsce, stwierdza, że nigdy nie jedli lepszej pizzy. Odwiedzając restaurację, musimy liczyć się z dużym natężeniem ruchu, bez względu na dzień i jego porę. Pizze uwielbiają nie tylko turyści, ale także lokalni mieszkańcy. Przychodząc do restauracji, należy wpisać się na listę, a potem oczekiwać wywołania przez megafon, by móc przekroczyć próg i zamówić doskonałą, włoską pizzę. Neapolitańska, włoska pizza to szeroka gama różnorodnych wariantów do wyboru. Dużą popularnością cieszy się klasyczna margherita z dodatkiem gotowanej szynki, Rodolfo z szynką parmeńską, jak również Esterina z gorgonzolą. Naprawdę jest w czym wybierać. Cechą charakterystyczną pizzy neapolitańskiej jest miękki, wilgotny środek oraz chrupiące brzegi. 

Świeże owoce morza i ryby 

Neapol to miejsce, w którym będziemy mogli spróbować także świeżych ryb oraz doskonałych owoców morza. W mieście funkcjonuje wiele targów, na których możemy zdobyć świeże małże, krewetki, ośmiornicę czy różne gatunki ryb. Smażone kalmary, klasycznie przygotowana ośmiornica, smażone owoce morza i ryby to smaki Neapolu, które koniecznie musimy poznać. Zdecydowanie jednym z najciekawszych miejsc, by poznać tego rodzaju smaki, jest restauracja Pescheria Azzurra, w której również niejednokrotnie będziemy musieli także poczekać na stolik. 

Makarony, czyli typowe włoskie dania i inne tradycyjne specjały

Włochy słyną ze swoich past. Nie inaczej jest także w przypadku Neapolu. W mieście możemy odnaleźć makarony pod różną postacią. Bardzo dużą popularnością cieszy się po prostu makaron z pomidorami. Pomimo tego, że jest to praktycznie danie z dwóch składników i ziół, przypraw, zachwyca smakiem. Sekret tkwi w wysokiej jakości warzywach oraz ręcznie wykonywanym makaronu. W tym przypadku mniej znaczy więcej. 

Neapol, dla nas Polaków, kryje także wiele nieoczywistych smaków, które dla Włochów są smakami znanymi od dziecka. Zdecydowanie do takiej grupy należy zaliczyć stek z tuńczyka czy pieczoną salsiccię. 

Uliczne przysmaki w Neapolu 

Oprócz standardowych dań w restauracjach także na ulicach Neapolu możemy znaleźć wiele, cudownych przysmaków. Są to najwyższej klasy przekąski, które rozpieszczają podniebienia. Jedną z najciekawszych propozycji jest smażona na głębokim oleju kuleczka frittatine di pasta. W jej wnętrzu możemy odnaleźć makaron z przepysznym sosem i świeżymi warzywami. Crocchè to kolejna bardzo ciekawa propozycja. Ziemniaki, jajka i ser tworzą masę, która obtoczona jest w bułce tartej i smażona na głębokim oleju. Warto zwrócić uwagę także na klasyczne arancini, a więc kolejna propozycja kulek, tym razem składająca się z ryżu, z sosem ragu lub z szynką i serem. Wybór jest naprawdę imponujący i zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań kulinarnych. 

Coś dla łasucha!

Neapol słynie również z doskonałej klasy deserów. To zdecydowanie prawdziwy raj dla każdego łasucha. Tradycyjnym, neapolitańskim, słodkim przysmakiem jest baba. To znakomitej jakości ciasto w kształcie grzyba. Słynna baba w Neapolu jest skropiona rumem. Bardzo często uzupełniona jest kremem oraz dodatkiem owoców. Kawiarnia Mazz w Neapolu oferuje jedne z najlepszych słodkich przysmaków. 

Odwiedź Neapol i ciesz się z jego przepięknych, barwnych smaków, które pozostaną w pamięci na długi czas. I koniecznie sprawdź nasz turystyczny przewodnik po Neapolu!

Autor: Magdalena Krzykawska

Najlepsze hotele w Neapolu

Poprzedni

Jak dojechać z Mediolanu nad Jezioro Iseo?

Sabbioneta – co zobaczyć, hotele, noclegi, atrakcje, zwiedzanie

Następny

Dodaj komentarz