Najlepsze restauracje w Portofino

Tagi , , ,

Portofino to wyjątkowe miejsce pod wieloma względami, ale szczególnie rozpoznawalne jest ze swojego pięknego położenia. Leży w miejscu, gdzie imponujący łańcuch alpejskich gór dociera do Morza Śródziemnego. Dzięki swoim wysokim i kolorowym domom stanowi najbardziej znane miejsce turystyczne na świecie. Lecz gdzie najlepiej zjeść w Portofino, i jakie restauracje wybrać?

Oferta gastronomiczna regionu Liguria jest zróżnicowana w zależności od gminy, odzwierciedlając charakterystykę danego terenu wciśniętego między morze i góry. Portofino jako jeden z jej najbardziej rozpoznawalnych zakątków słynie z lekkiej i niskotłuszczowej kuchni, bogatej w smaki dzięki mądremu wykorzystaniu produktów ziemi. Należą do nich aromatyczne zioła z wybrzeża, wzmocnione delikatną liguryjską oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Grzyby i warzywa łączone z najlepszym ręcznie wyrabianym makaronem, owoce morza i oczywiście słynne pesto z okolicznej bazylii to produkty typowe dla tego obszaru, które dodatkowo rozsławiają Portofino na cały świat. Gdzie się kierować w poszukiwaniu najlepszych restauracji w Portofino?

Najlepsze eleganckie restauracje w Portofino

Jedną z najciekawszych restauracji w mieście jest Stella znajdująca się na Molo Umberto. Ten lokal wyróżnia wyrafinowana atmosfera i elegancja. Można tam zjeść wyśmienitą kolację we dwoje na werandzie tuż nad samym morzem. Wśród szczególnie polecanych dań z menu odnaleźć można przystawki z owoców morza, np. ravioli rybne w kremie z krewetek. Inna propozycja to taglierini z krewetkami i cukinią, a wszystko serwowane w towarzystwie najlepszego liguryjskiego wina.

Restauracja Da o Batti Portofino przy Vico Nuovo leży tuż obok słynnego Piazetta w alei wciśniętej między domy dawnej wioski rybackiej. W lokalu można skosztować m.in. scampi alla batti, czyli słynnych krewetek serwowanych z gulaszem. Inne hity w menu to macki ośmiornicy na sosie z ciecierzycy, spaghetti z małżami i risotto z krewetkami. Na miłośników włoskich deserów czekają również wyśmienite desery: ciasto czekoladowe z płynnym wnętrzem, szarlotka z lodami, panna cotta i tiramisu.

Restauracje w Portofino w najlepszej lokalizacji

Typowa lokalna restauracja Puny przy najsłynniejszym placu Portofino Piazza Martiri dell’Olivetta to jedna z ciekawszych propozycji w mieście. Ekskluzywna okolica i międzynarodowi goście wpływają na ogólny wizerunek tego miejsca. Szczyci się w szczególności potrawami z lokalnych produktów jak, chociażby pesto pappardelle z pomidorami czy ryż curry z krewetkami i groszkiem. Inne pozycje w menu to ośmiornica z karczochami, okoń morski, czy pieczona dorada po liguryjsku.

W samym sercu Portofino mieści się też restauracja La Terrazza przy Viale Barratta niedaleko Parco Regionale di Portofino. To jedna z lepszych restauracji w mieście, która prócz doskonałych regionalnych produktów serwuje swoim gościom najlepsze lokalne wina. Warto więc delektować się liguryjskimi przysmakami, takimi jak smażone krewetki i gnocchi z czarnymi oliwkami serwowanymi na balkonie restauracji z piękną panoramą wybrzeża. Regionalne specjały przygotowywane są ze świeżych okolicznych produktów i gotowane pod okiem szefa kuchni Corrado Corti.

Tawerna del Marinaio znajduje się przy Piazza Martiri dell’Olivettai podobnie jak większość okolicznych restauracji ceni sobie tradycyjne smaki. Wśród popisowych dań tego lokalu znaleźć można m.in. spaghetti z owocami morza, pieczone ryby w zależności od pory roku oraz eskalopki. Desery to m.in. krem brulee, tiramisu, sorbet jabłkowy z calvadosem oraz sezonowe owoce.

Portofino w wersji nowoczesnej

Szukając tradycyjnych włoskich smaków, ale w nowoczesnym wydaniu warto zajść do Da I Gemelli przy Calata Marconi. To miejsce, które łączy tradycja gastronomiczna wielopokoleniowej rodziny, która swoją restaurację otworzyła już w 1850 roku. Obecnie prowadzona przez braci bliźniaków: Paola i Matteo restauracja czerpie z sekretów kulinarnych ich mamy i liguryjskiej książki kucharskiej babci. W menu znajdują się typowe lokalne potrawy i propozycje owoców morza, lecz ich specjalnością jest Gemelli risotto z filetem solnym. Wszystko to jest podane w pięknym nowoczesnym wydaniu z dbałością o każdy nawet najmniejszy szczegół.

Chuflay Restaurant przy Piazza Martiri Olivetta to lokal znany w mieście ze swojego nowoczesnego podejścia do tradycyjnych dań liguryjskich. Specjalizuje się również w kuchni ogólnie włoskiej i szerzej śródziemnomorskiej, stawiając głównie na świeże owoce morza. Na przystawki serwowane są tu m.in. ciepła sałatka z homarem czy krewetkami i oliwkami Taggiasche. Wśród dań mięsnych znaleźć można kotlety jagnięce. Desery to przede wszystkim jogurt z salsą z czerwonych owoców i sorbetem limonkowym, tiramisu lub czekolada z pomarańczą, wanilią i orzechami.

Najlepsze restauracje w okolicy Portofino

Najbardziej urzekającym miejscy w okolicy Portofino jest bez wątpienia malownicza zatoka Paraggi w kierunku Santa Margherita Ligure. Tamtejsza restauracja The Eight oferuje możliwość skosztowania smaków liguryjskiej tradycji gastronomicznej połączonej w niebanalną całość z kuchnią japońską. Prócz tradycyjnych dań z regionu można spróbować doskonałego sushi z widokiem na jezioro. Wśród propozycji letniego menu w restauracji można odnaleźć takie dania jak lizak rybny migdałowo-sezamowy, smażone kalmary z solą i różowym pieprzem z majonezem wasabi oraz owoce morza aromatyzowane wodą pietruszkową, olejem chilli i czarnym czosnkiem.

L’Altro Eden przy Via Calata Port w Santa Margherita Ligure to restauracja leżąca w mieście sąsiadującym z Portofino. Ten nowoczesny lokal położony jest na nabrzeżu z widokiem na port, dysponując wyjątkową jadalnią w kształcie tunelu i zacienionym patio. W menu znajdują się głównie specjały rybne i z owoców morza.

Wybierasz się do Portofino? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł o tym pięknym miejscu.

Poprzedni

Jak dojechać z Lamezia Terme do Tropea

Santa Margherita Ligure – atrakcje, co zobaczyć, jak dojechać, hotele, plaże

Następny

Dodaj komentarz