Najlepsze restauracje w Wenecji – gdzie zjeść?

, Tagi , , ,

Wenecja nazywana królową Adriatyku i miastem miłości, od wieków jest jednym z bardziej romantycznych kierunków podróży. Prócz kanałów i rejsów gondolami zachwyca architekturą i jednymi z najstarszych tradycji kulinarnych. Warto więc odkryć najlepsze restauracje Wenecji. Od ekskluzywnych i nowoczesnych, po proste  tradycyjne, które z nich wybrać?

Ekskluzywna La Caravella

La Caravella to jedna z najbardziej ekskluzywnych restauracji w Wenecji przy Via XXII Marzo, z menu podzielonym na specjały lokalne i międzynarodowe. Serwowane potrawy są podawane m.in. w bujnie zielonym ogrodzie charakteryzującym się autentycznymi weneckimi studniami. Wśród najbardziej polecanych potraw w La Caravella wymienić można carpaccio z miecznika marynowanego z melonem kantalupa i sosem jogurtowym z limonką, spaghetti z krabem, zapiekane cannelloni nadziewane cielęciną i mozzarellą, okoń morski na kremie z ciecierzycy a dla fanów mięsa pierś z kaczki lakierowana miodem akacjowym.

Najlepsze restauracje w Wenecjirustykalna Osteria Anice Stellato

Osteria Anice Stellato znajduje się nieco na uboczu miasta w Cannaregio, gdzie zachowała urok rustykalnego, lekko wiejskiego stylu. Specjalizuje się głównie w owocach morza, zaczynając od przystawek takich jak przegrzebki z orzeszkami ziemnymi, żurawiną i kandyzowaną cytryną. Dary morza znajdziemy też w daniach głównych, czyli spaghetti z owocami morza. Pomimo tego miłośnicy mięsa też znajdą coś dla siebie jak, chociażby tagliatelle z ragu z perliczki.

Sezonowa Al Covo

Al Covo to restauracja przy Castello, która opiera się na lokalnych i sezonowych produktach. Wspiera miejscowych dostawców, rolników i rybaków, którzy dostarczają zawsze najlepsze i najświeższe produkty. W zależności od tego, co danego dnia uda się złowić, na bazie tego przygotowywane jest świeże menu. Do jednych z najczęściej serwowanych potraw należą małże z imbirem, dorsz z polentą Biancoperla, różnego rodzaju owoce morza w nieskomplikowanych zestawieniach oraz popularny tuńczyk z kaparami z Salina i pistacjami z Bronte.

Najlepsze restauracje w Wenecji spokojna L’Osteria Santa Marina

Z dala od gwaru typowo turystycznych szlaków na zamku Campo Santa Marina znajduje się Osteria Santa Marina. Przedstawiają tradycję kulinarną laguny i reinterpretują jej smaki w kreatywny sposób. Szef kuchni dba o to, aby w nawet najbardziej wyszukanych potrawach na pierwszym miejscu zawsze znajdował się autentyczny produkt. Menu degustacyjne w restauracji podzielone jest na dwa rodzaje klasycznych dań w stałej cenie 50 €. W zależności od wyboru można spróbować ceviche, przegrzebków z bakłażanem i trawą cytrynową, spaghetti z tuńczykiem, czy dorsza z kremowym millefeuille.

Luksusowa Oro Restaurant dell’Hotel Cipriani alla Giudecca

Restauracja Oro znajduje się w hotelu Cipriani na Via Giudecca z widokiem na lagunę. Prócz dbałości o smak serwowanych potraw dużą uwagę zwracają również na sposób ich serwowania. Każdy talerz i półmisek jest starannie przemyślany, a poszczególne dania przyozdabiane pysznymi sosami i warzywami. Dzięki doskonałej kuchni i wykwalifikowanej obsłudze restauracja Oro została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelin.

Nowoczesne Bistro DiMe

Bistro DiMe zarządzane jest przez młodą kucharkę i jednocześnie restauratorkę Serenę Bergamo. Niedawno postanowiła ona zbudować imponującą restaurację poza szlakami turystycznymi na Via Colombara. Intrygująca oprawa całej okolicy, wyselekcjonowane produkty i ciężka rzemieślnicza praca prowadzą do sukcesu tego miejsca. Bistro zaprasza m.in. na pełen obiad w cenie 20 €, a także na rozbudowane menu.

Najlepsze restauracje w Wenecjipokoleniowa Da Mario alla Fava

Da Mario alla Fava to restauracja znajdująca się od kilku pokoleń w rodzinie Bonavita. Znajduje się w samym sercu Wenecji przy Calle Stagneri. Kuchnia oferuje tu typowe dania weneckie powstałe w wyniku poszukiwania wysokiej jakości produktów. Wśród przystawek można skosztować talerz zimnych antipasti w tym tagliolini z filetem z cefala, czerwone krewetki Mazara del Vallo na sosie pistacjowym, czy ośmiornicy Caorle w gulaszu, dorsza z kremem w czarnym cieście. Dania pierwsze to m.in. spaghetti di Gragnano, mocno czarne risotto z mątwą i chrupiącą polentą czy domowe pierogi z owocami morza serwowane z oliwkami. Restauracja słynie również z ekspresowych deserów w tym tiramisu na półkuli z czekolady, kremie bawarskim z kokosem i czerwonymi owocami i millefeuille z pistacjowym chantilly.

Tradycyjna Da Fiore

Da Fiore to restauracja znajdująca się na San Polo calle del Scaleter i prowadzona jako rodzinny biznes od wielu pokoleń. Przekazywane sobie rodzinne receptury na tradycyjne potrawy z kuchni lokalnej goście otrzymują w pięknym otoczeniu. Przykładem jest ogródek osłonięty zabytkowymi murami. Jednymi z najczęściej polecanych potraw w tym miejscu są m.in. dorsz w śmietanie, przegrzebki Caorle, spaghetti z caparossoli lub wątróbka w stylu weneckim.

Historyczna Al Giardinetto da Severino

Giardinetto da Severino znajduje się w historycznym miejscu i posiada przepiękny wewnętrzny dziedziniec typowo w stylu weneckim. Kuchnia serwowana w tym miejscu opiera się na tradycyjnych przepisach i w poszanowaniu produktów pochodzących wyłącznie od sprawdzonych dostawców. Wśród przystawek serwowane są m.in. sardynki z tuszem z mątwy i spaghetti z małżami. Wśród drugich dań znaleźć można smażone ryby z Adriatyku i mątwę z polentą w stylu weneckim. Na wzmiankę zasługuje również fakt, że w restauracji znajduje się naprawdę imponująca karta win gatunkowych.

Klasyczna Da Ignazio

Da Ignazio to restauracja w typowym włoskim stylu, bez zbędnego przepychu i wysublimowanych dań. Opiera się na blisko 70 latach historii tego miejsca i jej właścicieli. Posiada przyjemny zacieniony taras, na którym można zjeść w najbardziej upalne dni. W menu znajdują się typowe dania kuchni włoskiej, takie jak sardynki, czy tagliolini z krabem.

Najlepsze restauracje w Wenecjistylowa Local Pop up

Local Pop up to bardzo kreatywne i stosunkowo młode miejsce prowadzone przez młode rodzeństwo. Za cel obrali sobie stworzenie miejsca, które pokaże na nowo kuchnię wenecką. Bazują na przepisach, z których kilka pochodzi z XVI wieku. Przykładem jest 12-daniowe menu ze składników pochodzących z laguny, zarówno z morza jak i z ziemi. Przestronna i jasna restauracja wychodzi na piękny kanał w okolicy Castello. Znajduje się w niewielkiej odległości od Placu Świętego Marka przy riva degli Schiavoni. W Local Pop up skosztować można m.in. białej barweny z arbuzem, wasabi i wodorostami, kurczaka w kremie kokosowym i pak choi, czy sardynki gotowane na węglu drzewnym.

Klimatyczna restauracja San Silvestro

Restauracja San Silvestro, chociaż położona w centralnej części Wenecji, znajduje się nieco na uboczu od szlaków turystycznych miasta. Lubiana przez koneserów prawdziwej i autentycznej weneckiej kuchni zachwyca tradycyjnymi daniami głównie z owoców morza zakupionych co rano na lokalnym targu. Doceniana wśród lokalnych mieszkańców szczyci się tradycyjnym podejściem do kuchni włoskiej, eleganckim i stonowanym wystrojem sali oraz znakomitą obsługą. Nadaje się idealnie jednakowo na romantyczną kolację we dwoje, wspólny obiad z rodziną czy z przyjaciółmi.

Poprzedni

Torbole nad Jeziorem Garda – atrakcje, jak dojechać, hotele, domki wakacyjne, plaże

Merano – narty, atrakcje, co zobaczyć, jak dojechać, hotele

Następny

Dodaj komentarz