Toskańskie wino – gatunki i najlepsze winnice w Toskanii

Redaktor: Julia (Korektor: Julia) Tagi , , , , , , , ,

Nie da się ukryć, że Włochy można śmiało zaliczyć dzisiaj do czołowych producentów wina na świecie. Ta potęga jest odległym echem czasów Imperium Romanum, ale prawda jest taka, że jeszcze zanim powstało Wieczne Miasto pędy winorośli już wcześniej oplatały cały Półwysep Apeniński. Szczególnym miejscem była już wtedy Toskania, którą nawiedzały różne ludy, także greckie i niosły ze sobą dobro wszelakie związane z owym napojem Dionizosa – winem, który rozpalał zmysły i po jakimś czasie został uświęcony w rzymskiej tradycji postacią Bachusa, patrona wina, winorośli i płodności. To fascynująca historia o przenikaniu się rozmaitych kultur, także kulinarnych, my jednak dzisiaj zajmiemy się stanem obecnym. Jakie jest najlepsze toskańskie wino? Jeżeli do tej pory niewiele mówiły Tobie nazwy takie jak Brunello czy Sangiovese, po lekturze tego mini przewodnika to się zdecydowanie zmieni…      

Kempingi Włochy
Kempingi Włochy
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Toskania w winie skąpana

Toskania jest uważana nie bez kozery za jeden z najbardziej odpowiednich regionów do produkcji win wysokiej jakości. Stoi za tym wiele ważnych czynników. Przede wszystkim wino od wieków jest częścią tutejszej historii i kultury. Nawet miejscowy krajobraz mówi o tego rodzaju proweniencji – od zielonych wzgórz Chianti i błękitnych wybrzeży Etrusków po panoramę Val di Chiana, przed oczami turysty rozciągają się kilometry wspaniałych winnic. Zgodnie też ze starą winiarską zasadą, tereny pod działki winnic są wzniesione nieco wyżej od reszty otaczających je terenów.  

Generalnie, rośnie w Toskanii kilkanaście odmian lokalnej winorośli. To bardzo dobry wynik, wsparty zresztą recepturami przekazywanymi sobie z dziada pradziada. Szczep Sangiovese jest niekwestionowanym bohaterem miejscowych czerwonych win, a jego odpowiedniki znajdujemy w różnych niuansach i konotacjach trunków w pozostałych rejonach Włoch. Jednak produkowane są tutaj również wyborne wina białe, zapomniane co prawda jeszcze kilka lat temu, ale przeżywające obecnie swój renesans dzięki sławie Vernaccia di San Gimignano, pochodzącym ze starożytnego miasta Toskanii.

Popularne gatunki win z Toskanii 

Przemysł winiarski działa obecnie na najwyższych obrotach w całej Toskanii. Kolejne gatunki podbijają lokalne rynki, a także walczą o swoją pozycję na rynkach zagranicznych. Z pomocą starego Bachusa powstają co po chwilę nowe, miejscowe odmiany. Oto kilka najpopularniejszych gatunków.

Vin Santo

Przegląd win toskańskich zaczynamy od miejscowej klasyki – deserowego winka Vin Santo, które przygotowywane jest na bazie częściowo wysuszonych winogron Malvasia i Trebbiano, dojrzewających przez wiele lat w charakterystycznych małych, drewnianych beczkach. Nazwa „świętego wina” pochodzi od czasu Wielkiego Tygodnia – to właśnie wtedy, w okolicach Wielkanocy, wino to nabiera wszystkich walorów smakowych. Bukiet przywołuje ciekawy koktajl owoców takich jak rodzynki i morele, wyczuwalna jest także nuta wanilii. Idealne wino do deserów, a zwłaszcza włoskich ciasteczek cantuccini, które można maczać w napitku.  

Toscana Sangiovese

Sangiovese (krew Jowisza) to przede wszystkim nazwa lokalnej odmiany winorośli, służącej do produkcji przedniego czerwonego wina, ale także nazwa pojawiająca się na etykiecie szczególnego wytrawnego napoju. Ten gatunek nie leżakuje może wyjątkowo długo, bo zaledwie pół roku, ale w efekcie uzyskujemy wino zachwycające aromatami owocowymi (nutki wiśniowe) i zniewalające wonią fiołków. Delikatny smak z zaskakującym waniliowym finiszem. Toscana Sangiovese jest idealne do sałatek i włoskich serów. 

Vernaccia di San Gimignano

Kolejne, wspomniane już wino, to tym razem biała odmiana produkowana w okolicach włoskiego miasteczka San Gimignano w Toskanii. Pierwsze wzmianki na jego temat znaleźć można w archiwach metrykalnych miasta z XIII wieku. Ze względu na trudności w uprawie winogron Vernaccia, wino to wypadło z obiegu na początku XX wieku, gdy zasadzono bardziej płodne winogrona Trebbiano i Malvasia. Ostatnimi czasy wrócono jednak do tej smacznej alternatywy… 

Brunello di montalcino 

Wracamy jednak do win czerwonych, bo to z nich najbardziej słynie Toskania. Mamy tutaj do czynienia z trunkiem bardzo prestiżowym, oznaczonym etykietą jakości DOCG. Wino Brunello jest długowieczne – leżakuje 5 do 10 lat, a okres jego przechowywania spokojnie może wynosić nawet kilkadziesiąt lat kolejnych. Intensywny rubinowy kolor idzie w parze z aromatem przypraw i tytoniu.    

Vino Nobile di Montepulciano

To „szlachetne wino” było znane już w XVI wieku ze swojej jakości, a także szeroko chwalone przez pisma słane od papieża Pawła III. W latach 60-tych XX wieku zaczęto na nowo odkrywać smaki Nobile i rozpoczął się mozolny proces odzyskiwania nieco utraconego wizerunku, który zakończył się ostatecznie w 1980 roku, kiedy to Vino Nobile di Montepulciano wpisano na prestiżowa listę DOCG. Nie mniej ciekawa jest odmiana tego wina, kryjąca się pod etykietką „rosso”.

Chianti 

W ostatniej scenie mrożącego krew w żyłach dreszczowca „Hannibal” widzimy jak sir Anthony Hopkins raczy się w gdzieś Toskanii lampką wina. Można przypuszczać, ze degustuje właśnie swoje ukochane Chianti, kolejna wizytówkę winiarską tego rejonu. Wino to stało się tak popularne, że obecnie istnieje aż 150 zarejestrowanych producentów tego trunku, w różnych odmnanach. My polecamy oczywiście lokalne Chianti z miejscowych restauracji. 

Najsłynniejsze winnice Toskanii

Oczywiście, żadne z powyższych win nie powstałoby, gdyby nie wysiłek ludzi pracujących w okolicznych winnicach. Jest ich w rejonie Toskanii całkiem sporo i wiele z nich można odwiedzić, a przy okazji dokonać stosownej degustacji trunków. Ba, niektóre toskańskie winnice to prawdziwe muzea, oferujące nawet miejsca noclegowe dla turystów – czasami degustacja może się nieco przeciągnąć… 

We wspaniałej scenerii wzgórz wokół Ama, w gminie Gaiole in Chianti, na wysokości 550 metrów n.p.m. znajduje się rodzinne gospodarstwo Casanuova di Ama, otoczone winnicami i gajami oliwnymi. Produkuje się tutaj przede wszystkim uznane wina musujące. Turyści, którzy chcą odwiedzić to miejsce, zjeść tutaj obiad i skosztować wina, powinni wcześniej zarezerwować termin. Nie bez przyczyny – z tej winnicy dumna jest cała Toskania i odwiedzających nie brakuje. 

Około 40 kilometrów od miasta Siena podróżni znaleźć mogą kolejną kultową winnicę Toskanii. Chodzi o miejsce o nazwie Volpaia. Tutaj hoduje się aż kilka odmian winorośli, a turyści mogą się z bliska przyjrzeć procesowi produkcji i leżakowania win. Nic nie stoi na przeszkodzie by samemu poleżakować – winnica oferuje bowiem miejsca noclegowe. 

Całkiem blisko trafiamy na kolejne miejsce warte uwagi. Winnica Villa Trasqua organizuje prawdziwe turnusy wycieczkowe z przewodnikiem. W programie między innymi wizyta w głębokich piwniczkach winnicy, zwiedzanie magazynów i oczywiście sama degustacja. 

I wreszcie… winnica w zamczysku. Jest klimat, ponieważ Castello del Trebbio to prawdziwa perełka wśród toskańskich winnic. Dawne lochy zamku zamieniono tutaj w składnicę trunków, a przewodnik podczas wycieczki opowiada ciekawe historie o winie i samym zamczysku. Gdzie się znajduje to ciekawe miejsce? Zaledwie kilkanaście kilometrów od słynnej Florencji. 

Autor: Krzysztof Kołodziejczyk

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl

Najlepsze hotele w Toskanii

Poprzedni

Łuk Konstantyna Wielkiego – zwiedzanie i historia

Wyspy w Toskanii, które koniecznie musisz odwiedzić

Następny

Dodaj komentarz